Een nieuwe start, nieuwe uitdagingen….

nieuwe start

Nadenken over je toekomst; soms komen er van die momenten in je leven, bijvoorbeeld veranderingen op je werk, waardoor je min of meer gedwongen wordt om hierover na te gaan denken. Best lastig, want niemand is in staat om echt in de toekomst te kijken.

Ook ik kwam door een reorganisatie in zo’n situatie terecht. Allerlei vragen spoken op dat moment door je hoofd: waar ben ik eigenlijk goed in? Wat vind ik het allerleukste om te doen? Waar krijg ik energie van? Wat zou ik graag nog willen leren en waar wil ik mezelf op verbeteren? Maar ook vooral, durf ik zekerheden op te geven en nieuwe uitdagingen aan te gaan?

Niet bepaald vragen waar je vaak eenvoudig een antwoord op kunt geven. Maar wel een heel mooi moment om er eens echt voor te gaan zitten en in de spiegel te kijken. En dat levert hele waardevolle informatie op. Over je talenten, want reken er maar op, dat je die een heleboel bezit. Maar ook over je valkuilen en over de dingen die je graag nog wilt ontwikkelen.

Achteraf denk ik vaak, dat het eigenlijk jammer is, dat er eerst zo’n moment moet komen voordat je je hierin ook echt gaat verdiepen. Dat je jezelf dan pas de tijd gunt om echt met je ontwikkeling aan de slag te gaan. Want regelmatig stil staan bij datgene waar je goed in bent, geeft je zoveel energie en levert ook nieuwe ideeën op. En daarnaast is het ook goed om je ontwikkelpunten onder ogen te zien, want dan kun je kijken of én wat je hiermee wilt gaan doen.

Uit mijn eigen proces heb ik dan ook vooral geleerd om eens wat vaker in de spiegel te kijken. Bewust in de spiegel te kijken. Zet je talenten eens op papier en laat ook vooral anderen je eens vertellen waar jij goed in bent: dat werkt fantastisch voor je zelfvertrouwen! En vraag ze vervolgens ook eens naar de zaken waarvan zij denken dat je je nog verder kunt ontwikkelen. En pak dit kadootje dan aan en laat deze informatie je helpen om jezelf continu te blijven ontwikkelen.